Hoe werkt een Kamado BBQ?

Een Kamado BBQ bestaat eigenlijk uit twee grote delen; het huis en de dome. Beiden van een speciale soort keramiek. In het huis staat een vuurkorf vrij van de wand met onderin een gietijzeren rooster. Op dat rooster kun je houtskool plaatsen. Op de vuurkorf wordt vaak nog een ring geplaatst waarop de gietijzeren of RVS grills worden geplaatst. Sommige RVS grills kunnen open met een scharnier waardoor je tijdens de sessie gemakkelijk houtskool of rookhoutsnippers kunt toevoegen. Het huis en de dome zijn gemaakt van een speciale keramiek van enkele centimeters dik. Een Kamado BBQ weegt daarom ook wel wat, soms wel meer dan 120 kg. Keramiek is zeer goed bestand tegen hoge temperaturen en kan wel temperaturen aan tot 450 graden celsius! Met een speciale pakking tussen het huis en de dome verliest een Kamado BBQ ook bijna zijn warmte niet. Dit type BBQ is daarom bij uitstek ook geschikt voor “wintergrillen” met een stel vrienden lekker in de winter bij een vuurkorf met je Kamado aan de gang! Hij heeft immers weinig last van een lage buitentemperatuur omdat hij zo goed geïsoleerd is. Met de lucht-invoer onderaan de behuizing in combinatie met de luchtuitlaat bovenop de dome regel je de juiste temperatuur voor de bereidingswijze van jouw gerecht. Dat kan zeer precies worden geregeld en daarom is een Kamado BBQ zeer geschikt voor Slow Cooking met lange bereidingswijzen.

Je kunt direct grillen zoals bij een gewone BBQ maar ook een zogenaamde Deflector steen gebruiken waardoor de hitte om de steen heen in de dome gaat circuleren en deze gaat werken als een hete lucht oven. Sommige Kamado’s zoals de afgebeelde Kamado Joe biedt de mogelijkheid om dat tegelijkertijd toe te passen met halve stenen en grills etc.

De as van de houtskool valt door het gietijzeren rooster heen en kan na afloop van 1 of meerdere sessies gemakkelijk worden verwijdert met een asschuiver via de onderste luchtinlaat. Sommige Kamado’s beschikken hiervoor ook over een aslade die eenvoudig uitgenomen kan worden. Reinigen aan de binnenzijde is langere tijd niet nodig omdat als je werkt met hoge temperaturen boven de 400 graden de kleioven zichzelf schoon brandt. Af en toe een pizza bereiden en de klus is weer prettig geklaard dus!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.